“ Κρυπτογραφικά Ειδύλλια ”

Clipart Radio

[fblike]

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης “ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ -Δεξαμενή” (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, φαξ: 210 7293317, www.astrolavos.gr, gallery@astrolavos.gr, ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 10.30 – 15.00 & 18.00 – 21.00, Σάββατο: 10.30 – 15.00 ) η έκθεση ζωγραφικής της Ορέστειας Παπαχρήστου, με τίτλο: “ Κρυπτογραφικά Ειδύλλια

 

“ Κρυπτογραφικά Ειδύλλια” 

Οι Κρυπτογραφίες είναι ο συνθηματικός τρόπος να μεταφέρονται μυστικιστικές πληροφορίες. Η καλλιτέχνιδα επέλεξε τον συγκεκριμένο τίτλο για την έκθεσή της, καθώς το κυρίαρχο στοιχείο των έργων της είναι τα Συμβολικά στοιχεία που εμπεριέχονται σε αυτά. Επηρεασμένη από την Αναγεννησιακή και την Μπαρόκ φιλοσοφία του Αποκρυφισμού και του Συμβολισμού, χρησιμοποιεί στα έργα της στοιχεία-σύμβολα από την εικονογραφία της Αναγέννησης, καθώς και από τις Τέχνες της Ανατολής.

Η θεματογραφία των έργων της αποτελείται από συνθέσεις που απεικονίζουν γυναικείες μορφές, άλλοτε κατά μόνας, άλλοτε σε συμπλέγματα δύο ή περισσότερων μορφών, όπου κυριαρχεί το ερωτικό στοιχείο – ατμόσφαιρα. Λιτά αποδοσμένες οι μορφές, με έμφαση στο απλό σκούρο περίγραμμα και τη μονοχρωματική σχεδόν απόδοση του σώματος, ξεχωρίζουν για τις ρέουσες, ενίοτε καμπυλόγραμμες στάσεις των σωμάτων, που δημιουργούν την αίσθηση μιας συνεχούς ρέουσας κίνησης, καθώς και τις χειρονομίες των αναλογικά υπερμεγεθυμένων άκρων, που αποδίδουν έντονα, εμφατικά τον συμβολισμό των έργων. 

 

Ο ερωτισμός που διαχέεται μέσα από τη θεματογραφία των έργων της, καθώς και μία υποβόσκουσα, ενδόμυχη βία που περιγράφεται άλλοτε μέσα από τα σχήματα-σύμβολα και άλλοτε μέσα από τις χειρονομίες των γυναικείων κυρίως μορφών που πρωταγωνιστούν στα έργα της, είναι αδιάλειπτα στοιχεία της ζωής.

Η τεχνική της, αυτή της Εγκαυστικής, που χρησιμοποιείται επί του ξύλινου υπόβαθρου των έργων της, καθώς και  οι χρωματικοί κανόνες της αγιογραφίας, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο τεχνοτροπικό ύφος, που έχει αναπτύξει η καλλιτέχνης στη δουλειά της.

 

Η χρωματική γκάμα που χρησιμοποιεί, ξεχωριστής χροιάς και λαμπρότητας, όπως επιτρέπει και δημιουργεί το κερί ως πρώτη ύλη, εκτός από την συμβολική τους υπόσταση είναι και μία νότα ενάντια στο γκρί που περιβάλλει τις ζωές μας σήμερα, και που την χρειαζόμαστε όσο τίποτε άλλο. Τα χρώματα σπάνε τον φόβο μπροστά στον έρωτα.
Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, στα χρόνια που η υπερπληροφόρηση είναι τόσο μια αναγκαιότητα, όσο και προσόν, η καλλιτέχνης δανείζεται και μεταλλάσει στη ζωγραφική της, στοιχεία από την Τέχνη της Δύσης, όπως η Ποπ – Αρτ, το Γκράφιτι, οι ψυχεδελικές αφίσες και τα Κόμικς και στρέφεται προς την Ανατολή παίρνοντας την χειρονομιακότητα και την πλούσια ανεξάντλητη αισθητική της, δημιουργώντας έργα ατμοσφαιρικά υπαινικτικά, που μοιάζει να συνδέουν το παλιό με το νέο, την παράδοση με τη Σύγχρονη Τέχνη και προβληματισμό.

Διάρκεια έκθεσης:  από Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου  έως  Σάββατο 8 Μαρτίου 2013

Reply