ΟΤΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Clipart Radio


Γράφει η Άννα Δήμου
Ο άνθρωπος που σύστησε την grunge μουσική σκηνή στο ευρύ κοινό, που «μύρισε» το εφηβικό πνεύμα και θεωρήθηκε εκπρόσωπος της Generation X αναζητούσε τη NIRVANA μέσα από τη μουσική και τον εθισμό.
Ένα ευαίσθητο παιδί που προτιμούσε να απομονώνεται στη ζωγραφική, να κάνει παρέα με ομοφυλόφιλους και να γράφει τα δικά του τραγούδια 2 μήνες αφού απέκτησε την πρώτη του κιθάρα, ο Kurt Cobain, έμελλε να είναι και αυτός που με το θάνατό του θα προκαλούσε ακόμα περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας που τόσο μισούσε, πάνω του.
Τα ΜΜΕ τον αποκαλούσαν “Lenon της Grunge” ενώ ο ίδιος συνέκρινε τον εαυτό του με τη Frances Farmer και προσπαθούσε (ανεπιτυχώς όπως αποδείχτηκε) να συμβιβάσει τη μεγάλη επιτυχία των Nirvana με τις underground ρίζες του. “ Όλες οι προειδοποιήσεις από την punk rock κατά τη διάρκεια των ετών, από την πρώτη εισαγωγή μου στην, ας το πούμε, ηθική που εμπλέκονται με την ανεξαρτησία και τον εναγκαλισμό από την κοινότητά σας αποδείχτηκαν πάρα πολύ αληθινά.” Η αρχή του σημειώματος αυτοκτονίας του δηλώνουν ακριβώς αυτή την αποτυχία του να συμβιβαστεί.

 
“Για παράδειγμα όταν είμαστε στα παρασκήνια και τα φώτα σβήνουν και ο μανιακός βρυχηθμός του πλήθους ξεκινάει, αυτό δεν με επηρεάζει με τον τρόπο που επηρέαζε τον Freddie Mercury, ο οποίος φαινόταν να το αγαπά, να απολαμβάνει την αγάπη και τη λατρεία από το πλήθος, το οποίο είναι κάτι που θαυμάζω απόλυτα και ζηλεύω. Το γεγονός είναι ότι δεν μπορώ να σας ξεγελάσω, κανένα από εσάς. Απλά δεν είναι δίκαιο ούτε για εσάς ούτε για εμένα. Το χειρότερο έγκλημα που μπορώ να σκεφτώ είναι να εξαπατώ τον κόσμο προσποιούμενος ότι το απολαμβάνω 100%.”
Αν το καλοσκεφτούμε και ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τις ζωντανές εμφανίσεις του Cobain θα δούμε τη θλίψη και όχι την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Μια πραγματική θλίψη, όχι προσποιητή γιατί το επέβαλε το attitude της μουσικής που εκπροσωπούσε.
“Μερικές φορές αισθάνομαι σα να έπρεπε να είχα ρίξει μια γροθιά στο ρολόι του χρόνου πριν πατήσω στη σκηνή … Είμαι πάρα πολύ ευαίσθητος. Πρέπει να είμαι ελαφρώς μουδιασμένος προκειμένου να ανακτήσω τον ενθουσιασμό που είχα κάποτε ως παιδί”. Και όντως ήταν τρομερά ευαίσθητος κάτι που δεν φαίνεται μόνο στους στίχους του αλλά και στον τρόπο που αντιμετώπιζε τα κοινωνικά ζητήματα. Αντιπαθούσε τους σεξιστές και ήταν περήφανος που οι Nirvana συμμετείχαν σε εκδηλώσεις όπως το Rock On Choice και συμμετείχαν σε μια εκδήλωση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων υποστηρίζοντας το No On Nine. (μία στάση που ο ίδιος κρατούσε από παιδί, καθώς ο καλύτερος φίλος του στο σχολείο ήταν ομοφυλόφιλος και υποστήριζε αυτή του την επιλογή έστω και αν συχνά γινόταν και ο ίδιος θύμα τραμπουκισμού λόγο αυτής του της φιλίας). Σε ένα από τα προσωπικά του ημερολόγια, ο Cobain έγραψε: “Δεν είμαι ομοφυλόφιλος αν και εύχομαι να ήμουν, μόνο και μόνο για να τσαντίσω αυτούς που αντιπαθούν τους ομοφυλόφιλους.”
Ένα, ιδιαίτερα θλιβερό για τον Cobain, γεγονός περιελάμβανε δύο άντρες που βίασαν μια γυναίκα καθώς τραγουδούσαν το τραγούδι Polly. Στο βιβλιαράκι που κυκλοφόρησε με το album Incesticide έγραψε : “Πέρσι, ένα κορίτσι βιάστηκε από δύο σπαταλητές σπέρματος και όρχεων καθώς τραγουδούσαν τους στίχους του τραγουδιού μας “Polly”. Έχω πρόβλημα να αποδεχτώ ότι υπάρχουν τέτοια είδη πλαγκτόν ανάμεσα στο κοινό μας. Συγγνώμη για την κακοποίηση της πολιτικής ορθότητας αλλά έτσι νιώθω!”
Όσο για το “μούδιασμα”; Τα ναρκωτικά και συγκεκριμένα η ηρωίνη που του συστήθηκε στα 19 του χρόνια και έγινε σύντροφος του μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν αυτή που τον βοηθούσε να μουδιάζει το μυαλό του και τον σωματικό του πόνο. (Υπέφερε από χρόνια πάθηση του στομάχου για την οποία δεν είχε καταφέρει να διαγνωστεί ποτέ αιτία και να του χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή).
Στις 5 Απριλίου του 1994 ο Kurt Cobain δίνει το οριστικό τέλος και προσυπογράφει το στίχο του Neil Young “It’s better to burn out, than to fade away” και εντάσσεται απευθείας στο 27 Club.
“Punk is musical freedom. It’s saying, doing and playing what you want. In Webster’s terms, ‘nirvana’ means freedom from pain, suffering and the external world, and that’s pretty close to my definition of Punk Rock.
The worst crime is faking it.
Wanting to be someone else is a waste of the person you are.
We’re so trendy we can’t even escape ourselves.
If it’s illegal to rock and roll, throw my ass in jail!”
Kurt Cobain
(20/02/1967 – 05/04/1994)
Για όσους ευχήθηκαν να έρθει “όπως είναι, όπως ήταν, όπως θέλουμε να είναι”. Για όσους έφυγαν νωρίς γιατί δεν άντεξαν και για όσους αντέχουν ακόμα, ας ελπίσουμε να συνεχίζουν να σιγοψιθυρίζουν “I’m so happy ‘cause today I found my friends, they’re in my head…”

Reply