ΡΑΧΗΛ

Clipart Radio

ΡΑΧΗΛ ?!   ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
(σε διασκευή – σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού)

Το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης μετά από 26 ιδιαίτερα επιτυχημένες παραστάσεις του έργου “Ραχήλ ?! ” του Γρηγορίου Ξενόπουλου που παρουσίασε στην έδρα του ΑΙΘΟΥΣΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΑΝΤΕΩΣ ΤΕΙΡΕΣΙΑ,  συμμετάσχει στο θεματικό κύκλο «100 χρόνια εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη» δίνοντας 4 παραστάσεις στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ (Παρασκευοπούλου 42 και Κωνσταντινουπόλεως) στις 11,12,13 και 14 Οκτωβρίου.
Η παράστασή βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο “ΡΑΧΗΛ” του Γρηγορίου Ξενόπουλου καθώς και στο μυθιστόρημα του  “Μεγάλη περιπέτεια” (1939) και ανεβαίνει σε διασκευή – σκηνοθεσία του Πέτρου Ζηβανού.

Είναι μια πρωτοβουλία του Κ.Θ.Ε.Θ. (χωρίς την επιχορήγηση κανενός δημοσίου ή ιδιωτικού φορέα) με στόχο να καταθέσει μια δική του,  ματιά στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της Θεσσαλονίκης.

– 1912 – 2012:   Εκατό μόλις χρόνια μας χωρίζουν από την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Είναι γνωστό το πολύχρωμο πληθυσμιακό παρελθόν της, ο πολυπολιτισμικός και κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της, καθώς και οι ιστορικά βεβαιωμένοι ισχυρότατοι δεσμοί της, με ένα ιδιαίτερα ακμάζον εβραϊκό στοιχείο (κυρίως από το 1492 και μετά – Σεφεραδίτες), που για πολλούς αιώνες σφράγισε όλες τις πτυχές της κοινωνίας της οικονομίας και του πολιτισμού αυτής της πόλης, μέχρι να οδηγηθεί ως έρμαιο ή εξιλαστήριο θύμα στα κρεματόρια της Ναζιστικής Γερμανίας.

Όλο και περισσότερο σήμερα – συνειδητά ή ασυνείδητα – ένα μαύρο πέπλο λήθης και αδιαφορίας εμποδίζει τις νέες γενιές των θεσσαλονικέων να έρθουν σε “δημιουργική επαφή” με αυτό το σημαντικότατο κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πέρυσι, 65 χρόνια μετά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης τίμησε τους εναπομείναντες, από τους ελάχιστους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

– Στη νεοελληνική δραματουργία η εικόνα του εβραϊκού στοιχείου είναι εξαιρετικά ισχνή. Ακόμη και στις ελάχιστες φορές όπου εμφανίζεται, βρίθει από φυλετικά και ρατσιστικά στερεότυπα με προφανή στόχο τη γελοιοποίησή του.

Μοναδική ίσως εξαίρεση αποτελεί το θεατρικό έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου, “Ραχήλ”, που γράφτηκε το 1909. Αν και ο ίδιος ο συγγραφέας σε συνέντευξή του (Νεοελληνικά γράμματα 1940) το χαρακτηρίζει ως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα έργα του, παραμερίζοντας όλα τα άλλα που τον έκαναν γνωστό και εμπορικά επιτυχημένο – π.χ. Στέλλα Βιολάντη – Φιόρο του Λεβάντε – Πειρασμός κ.α. – η Ραχήλ δεν είχε το πλήθος των ευκαιριών που της αξίζουν στην ελληνική σκηνή, οι λόγοι νομίζουμε ότι και σ’ αυτήν την περίπτωση είναι προφανείς.

 

 

 – Λέει για το έργο ο ίδιος ο συγγραφέας:

–          “ Η υπόθεσίς του στηρίζεται σε έναν απλό θρύλο, το πλαίσιο του όμως είναι απολύτως ιστορικό. Βλ. το βιβλίον του Φρειδ. Καρρέρ “Ιουδαϊσμός και Χριστιανισμός, και τα εν Ζακύνθω συμβάντα κατά την Μαγάλην Παρασκευήν, 1892”

–          “Το έργο δεν είναι γραμμένο, ούτε από Εβραϊκής, ούτε από χριστιανικής απόψεως”

–          “ Η εβραϊκή οικογένεια, την οποία παρουσιάζω εν διωγμώ εις την Ραχήλ, δεν είναι απλώς μια εβραϊκή οικογένεια, είναι η φυλή εν γένει, πάσα φυλή, παν έθνος”

 

 

 – Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Ζάκυνθος, τέλη του δέκατου ένατου αιώνα. Μέρες του Πάσχα. Ένας έρωτας ανάμεσα σε δυο νέους, που μεγάλωσαν σε γειτονικά σπίτια χωρίς προκαταλήψεις, προσπαθεί να ανθίσει. Μια Ελληνίδα  Εβραία και ένας Έλληνας Χριστιανός. Γύρο τους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας των Χριστιανών, εξελίσσεται ένα πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων Εβραίων μέσα από τις γνωστές, δυστυχώς ακόμη και σήμερα, “συκοφαντίες αίματος”.

– Η πρεμιέρα της παράστασης για τα 47α Δημήτρια έχει ορισθεί στις 11 Οκτωβρίου και για 4 παραστάσεις ( 11-14 Οκτωβρίου, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00)

Ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία – κείμενο παράστασης: Πέτρος Ζηβανός

Σκηνικά: Λίλα Καρακώστα

Κοστούμια: Νατάσα Ζηβανού

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Σχεδιασμός φωτισμού: Κώστας Βουρλιώτης, Πέτρος Ζηβανός

Κινησιολογία: Ιωάννα Μήτσικα

Video: Γιάννης Πειραλής, Βιργινία Ρηγάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Θένια Χριστάκου

Οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Γκουντάρας, Art Minds

Διανομή: Μάρα Τσικάρα, Γιάννης Τσίκουλας, Τζίμης Κούρτης, Κώστας Βουρλιώτης, Γιάννης Γκουντάρας, Κατερίνα Γιαννούλη, Νίκος Νικολαΐδης, Χρήστος Τσαβλίδης, Έλενα Μιχαηλίδη

Παραστάσεις: 11-14 Οκτωβρίου 2012, Θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42, περιοχή Δελφών)

Κρατήσεις και προπώληση εισιτηρίων: Καθημερινά 17:30-20:00  στο θέατρο Άνετον τηλ: 2310 869869

Τιμές εισιτηρίων: 15 €, 10 € (Ομαδικό, Φοιτητικό, Μαθητικό), 7 € (Ανέργων, Ατέλειες)

 
 

Reply