Το Χριστουγεννιάτικο Δώρο του Νταλί στον Χάρπο Μάρξ

Clipart Radio

[fblike]

 
 
Ο Νταλί υπήρξε μεγάλος θαυμαστής των Αδελφών Μάρξ και ένοιωθε απεριόριστο θαυμασμό για τον «σιωπηλό» Χάρπο. Τον αποκαλούσε “σαν την πιο σουρεαλιστική φιγούρα που πέρασε ποτέ από το Χόλιγουντ”.
Οι δύο τους συναντήθηκαν το 1936 σε ένα πάρτι στο Παρίσι, που στο τέλος της βραδιάς έπεσαν στο πάτωμα και οι δυο, νικημένοι από το ποτάμι αλκοόλ στο οποίο κολύμπησαν. Αμέσως μετά ο Νταλί του έστειλε για Χριστουγεννιάτικο Δώρο, μια άρπα που είχε καλώδια αντί για χορδές και αντί για κουρδιστήρια είχε κουτάλια.
Ο Χάρπο εκτίμησε πάρα πολύ το δώρο του Νταλί και του έστειλε πίσω μια φωτογραφία, με τον ίδιο να κάθεται στην άρπα και παίζει με τα δάκτυλα τυλιγμένα με επιδέσμους.
Αργότερα του έστειλε μια πρόσκληση κι ο Νταλί – άλλο που δεν ήθελε – κατέφτασε με τα σύνεργα του, μπογιές και πινέλα για να τον ζωγραφίσει μπροστά από την άρπα με τα τραυματισμένα δάκτυλα. Ο πίνακας (αν έγινε ποτέ) δεν διασώθηκε. Σώθηκε μόνο ένα προσχέδιο του με μολύβι και μελάνι.
 
 

 
Ενθουσιασμένος ο Νταλί θα έγραφε στον Αντρέ Μπρετόν : «Είμαι στο Χόλιγουντ κι έχω έρθει σε επαφή με τρεις Αμερικανούς σουρεαλιστές – τον Χάρπο Μαρξ, τον Σεσίλ Ντε Μιλ και τον Γουόλτ Ντίσνεϊ. Πιστεύω ότι τους έχω συνεγείρει κατάλληλα κι ελπίζω ότι οι πιθανότητες για Σουρεαλισμό εδώ θα γίνουν πραγματικότητα».
Το 1937 ο Νταλί θα γράψει γι αυτή τη συνάντηση στο περιοδικό Harper’s Bazaar :
«Συνάντησα τον Χάρπο πρώτη φορά στον κήπο του. Ήταν γυμνός στεφανωμένος με τριαντάφυλλα, στο κέντρο από ένα δάσος με άρπες (περιστοιχιζόταν τουλάχιστον από 500 άρπες), Κρατούσε αγκαλιά και χάιδευε έναν κάτασπρο κύκνο και τον τάιζε κομμάτια από ένα μικρό ομοίωμα της Αφριοδίτης της Μήλου, φτιαγμένο από τυρί. Δεν έβγαλε άχνα, και μιλούσε μόνο με νοήματα, ενώ ο ανοιξιάτικος αέρας γέμιζε την ατμόσφαιρα από μια περίεργη θλιμμένη μουρμούρα από τις άρπες, Η αυλή του Χάρπο έλαμπε με το ίδιο απόκοσμο φως που βρίσκει κανείς στους πίνακες του Πικάσο»….
 

 
Αργότερα ο Νταλί θα γράψει ένα σενάριο για τους αδελφούς Μάρξ, με τίτλο «ΣΑΛΑΤΑ ΑΠΟ ΕΦΙΠΠΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ», στο οποίο ανάμεσα σε άλλα παράδοξες λεπτομέρειες περιγράφει, φλεγόμενους ποδηλάτες ντυμένους με σμόκιν, που φορούν μάσκες αερίου κι ο Χάρπο να κυνηγά νάνους, με δίχτυ για πεταλούδες. Το φιλμ δεν γυρίστηκε ποτέ. Λέγεται πως ο Γκρούτσο Μάρξ το πέταξε από το παράθυρο, λέγοντας : «αυτό το σενάριο, δεν παίζεται, είναι προϊόν διαταραγμένου μυαλού».
 

 

 

 
από το www.bibliotheque.gr

Reply